Probleemgedrag bij huisdieren ontwikkelt zich vaak langzaam, maar kan ook plotseling ontstaan. Als gediplomeerd gedragstherapeut biedt Anneke Houbraken therapie op maat aan voor katten. Naast hulp aan huis, is Anneke ook een aantal keer per jaar te vinden bij Businessdome voor het geven van workshops over kattengedrag!

Kun je eens beginnen met wat over jezelf te vertellen?
Ik ben Anneke Houbraken, 33 jaar en woonachtig in Bergeijk. Parttime ben ik zelfstandig gedragstherapeut voor katten en daarnaast vervul ik een administratieve functie binnen een transportbedrijf. Na het volgen van een opleiding dierverzorging en een gespecialiseerde opleiding gedragstherapie voor katten, besloot ik in 2014 een eigen praktijk te starten. Met mijn praktijk Miauw Kattentherapie help ik katten die probleemgedrag vertonen. Alles wat eigenaren als vervelend ervaren, beschouw ik als een probleem. De belangrijkste vraag die ik als eerste stel voorafgaand een samenwerking is of dat we te maken hebben met natuurlijk- of probleemgedrag van een kat. 

Natuurlijk- of probleemgedrag, wat is het verschil?
Neem bijvoorbeeld krabben. Dit is een gedrag dat instinctief in de kat zit, oftewel een natuurlijke vorm van gedrag. Zodra een kat echter meubilair kapot maakt, ervaart de eigenaar dit als probleem. Het natuurlijke krabgedrag zal een kat blijven doen. We moeten hier dus een blokkade op de meubels maken én een alternatief bieden om te krabben. Wanneer we het hebben over probleemgedrag, bedoelen we in feite afwijkend gedrag. Een kat die volledig relaxt is en goed in zijn vel zit, vertoont geen problemen.  Of er probleemgedrag aanwezig is, kun je zien aan verschillende signalen.

Kun je een aantal voorbeelden noemen?
Door bepaalde signalen te detecteren kun je aan een kat zien hoe deze zich voelt. Bekijk de pupillen, stand van de oren, snorharen en maakt de kat wel of geen geluid. Als voorbeeld neem ik angst even als uitgangspunt. Angst wordt namelijk vaak niet goed herkend bij een kat. Wat blijkt? In veel gevallen vermenselijken wij het gedrag van een kat. Neem bijvoorbeeld het cartoonfiguur Garfield. Wanneer Garfield grote ogen opzet, beschouwen wij deze kat als zielig en manipulatief. In realiteit betekent het echter dat de kat zeer angstig is. 

Hoe verloopt zo’n traject vervolgens?
Voordat ik een samenwerking aan ga, vraag ik altijd aan de eigenaar om een digitale vragenlijst in te vullen. Dit zodat ik inzicht krijg in de algehele situatie en problemen van de kat. Ook is er soms contact met de dierenarts. In sommige gevallen kunnen medische klachten namelijk worden gekoppeld aan bepaald gedrag. Zo weet ik uit ervaring dat een kat vaak agressief wordt bij pijn. En onzindelijkheid komt vaak voort uit pijn of lichamelijk ongemak, zoals een blaasontsteking.

Zodra ik in het bezit ben van de basisinformatie en mijzelf heb voorbereid, wordt er een huisbezoek ingepland. Dit bezoek duurt meestal 1,5 tot 2 uur. Ik observeer tijdens dit bezoek wat er exact aan de hand is, ga op zoek naar de oorzaak van het probleem en stel de diagnose. Hiervan wordt een overzichtelijke rapportage gemaakt met bijbehorende aanpak. Vervolgens blijf ik geruime tijd op de achtergrond aanwezig voor feedback, tips en ander overleg. Het baasje van de kat gaat namelijk aan de slag met de doelgerichte aanpak. 

Wat als de aanpak niet (direct) werkt?
Werkt de aanpak niet? Dan zoeken we samen naar alternatieven. Maar gelukkig kan ik zeggen dat er een slagingspercentage is van maar liefst 95%! Ik werk namelijk graag zonder poespas en ben er om samen met jou het ongewenste gedrag van je kat te doorbereken! 

Heb je nog een goed en recent voorbeeld voor ons?
Ja, zeker. Recent ondervond namelijk iemand het probleem dat haar kat zonder enige reden aanviel. Echter was de kat van zichzelf redelijk actief en helaas was de woning alleen in het bezit van een balkon. Één van de gegeven adviezen aan haar; ga meer spelen met de kat zodat deze zijn energie beter kwijt kan. Let hierbij wel op; zodra een kat gaat liggen, wil dit niet direct zeggen dat de kat moe is. Je dient speelgoed af te wisselen om het interessant te houden. De kat moet uitgeput worden en daarvoor heb je mogelijk meer dan 10 minuten per dag tijd voor nodig. Zodra er iedere dag voldoende gespeeld werd met de kat, was het probleem dan ook verholpen. 

Verleen je nog meer diensten naast de hulp aan huis?
Naast dat ik hulp verleen op maat, geef ik ook workshops in Businessdome. Een aantal keer per jaar huur ik hier een mooie ruimte, op een goed gelegen locatie nabij de snelweg. De workshops vinden meestal plaats in de avond van 19.30 tot 22.00 uur, waarbij we per workshop aandacht besteden aan een speciaal thema. 

Denk hierbij aan onderwerpen als kattentaal, stress of een katvriendelijk thuis.  

Ook verzorgt Miauw lezingen over kattengedrag. Leuk voor bijvoorbeeld dierenklinieken, dierenspeciaalzaken of voor nascholing van medewerkers. 

Wil je graag persoonlijk in contact komen met Anneke Houbraken? 
+31 (0)6 12 18 70 79
contact@miauw-kattentherapie.nl
www.miauw-kattentherapie.nl