Maak kennis met Janco Venderbos. Ondernemer én oprichter van Aquabrain. Aquabrain is een ingenieursbureau dat adviseert en ontwerpt op het gebied van stedelijk water en riolering. We hebben hier te maken met een fanatiekeling. Niet alleen werk gerelateerd, maar ook in de vrije tijd. Zo is hij vaak op de racefiets of de mountainbike te vinden. Met zijn vriendin en twee kinderen is Janco woonachtig in Veldhoven.

Nieuwsgierig naar zijn werkzaamheden en het ontstaan van Aquabrain? Lees dan snel verder.

Kun je ons wat meer vertellen over de werkzaamheden van Aquabrain?
De werkzaamheden bestaan uit onderzoek, probleemoplossingen, verbetering van bestaande situaties en ontwerp voor nieuwbouwontwikkelingen. Waar komt de riolering te liggen? Kan het regenwater bovengronds afgevoerd worden? Is een pomp nodig of kan het water vrij afstromen? Hoe groot moet de waterberging zijn en welk type voorziening kiezen we? Allemaal vragen die bijdragen aan hoe het uiteindelijke systeem vorm zal krijgen.’’ Daarnaast zijn aspecten als klimaatontwikkeling en stresstesten steeds vaker onderdeel van projecten.

Kun je ons wat meer vertellen over de werkwijze van Aquabrain?
“Aquabrain is een betrokken en professioneel adviesbureau. Het persoonlijke contact met de klant is daarbij voor mij erg belangrijk. Ondanks dat ik in sommige gevallen op afstand werk, zorg ik dat ik gedurende een opdracht regelmatig bij mijn klanten op bezoek kom en het projectgebied ook in de praktijk heb gezien.

Daarnaast vind ik het erg belangrijk te weten wat de doelstellingen zijn van mijn opdracht. Dit ligt voor de hand, maar ik heb vaak genoeg gezien dat geleverd product en klantvraag niet met elkaar overeenkomen. Ik wil de klant doorgronden en gevoel krijgen voor de verschillende belangen voordat ik mijn werkzaamheden start. Dit voorkomt onduidelijkheden, zorgt voor een efficiënt traject en werkt de klanttevredenheid in de hand.

Kun je een aantal voorbeeld projecten benoemen?
‘’De opdrachten die ik uitvoer met Aquabrain zijn divers. Ik werk voor gemeenten en waterschappen, maar ook regelmatig voor civiele adviesbureaus of vastgoedontwikkelaars. Per project verschilt het of ik betrokken ben als adviseur, ontwerper, beheerder of als specialist bij de uitvoering.

Momenteel ben ik onder meer bezig met de herontwikkeling van een bedrijventerrein in Goirle en ik heb zojuist opdrachten ontvangen voor het oplossen van wateroverlast in Laren en het waterhuishoudkundig plan voor een nieuwbouwwijk in Veghel. Een ander leuk voorbeeld is een project dat loopt vanuit Waterschap de Dommel. Hier ben ik betrokken bij de optimalisatie van rioolgemaal Aalst. Dit gemaal verpompt afvalwater van meerdere gemeenten naar de rioolwaterzuivering van Eindhoven en heeft een streefcapaciteit van 12.000 m³ per uur. Als adviseur draag ik bij aan het kiezen van de juiste uitgangspunten, de best passende pompopstelling en een gedegen ontwerptraject.

Hoe bevalt het als zelfstandig ondernemer?
‘’Ondanks dat ik zelfstandig ben, werk ik graag samen. Daarom heb ik diverse bedrijven om me heen verzamelt die mij waar nodig ondersteunen. Ook word ik regelmatig ingehuurd voor een opdracht. Momenteel maak ik voor een bepaalde periode deel uit van een Bouwteam bij een groot rioolrenovatieproject en ben ik bij de gemeente Haaren ingeschakeld als adviseur water en riolering. Tot nu toe weet ik een goede combi te maken tussen zelfstandigheid en werken in teamverband.

Ook merk ik dat ik weer een enorme ontwikkeling doormaak. Ondernemen is namelijk nooit constant en regelmatig onzeker. Het is een groot avontuur, iets wat ik miste bij mijn vorige baan. Iedere dag weer zijn er nieuwe uitdagingen en dat houdt je scherp en maakt je creatief!’’

En waar komt deze passie voor water vandaan?
“Al van kleins af aan was ik bezig met water. Wanneer ik de wc doorspoelde vroeg ik me af waar het water naar toe zou gaan. Ik wist dat er een verhaal achter schuil ging en dat het niet zomaar in de natuur verdween. Daarnaast ben ik opgegroeid in een waterrijke omgeving, het dorp Woudrichem. Hier was ik altijd al op of rondom het water te vinden.”

Hebben er onlangs nog leuke ontwikkelingen plaatsgevonden?
‘’Jazeker, onlangs heb ik namelijk een onderdeel van Moons Ingenieurs overgenomen. Het gaat hierbij om overname van de adviesdiensten water en riolering. Dit houdt in dat ik lopende projecten en relevante software overneem en dat de klanten een nieuwe betrouwbare partner hebben voor de toekomst. Meerdere bedrijven en gemeenten hebben de overstap naar Aquabrain al gemaakt en dat voelt goed.

Tevens is Aquabrain sinds kort te vinden bij Businessdome Eersel. Samen met Jakob de Groot van De Groot Advisering deel ik hier een kantoorruimte. Businessdome is een erg prettige, professionele en gezellige werkomgeving met een grote diversiteit aan ondernemers. Ondanks je zelfstandigheid heb je hier toch collega’s om je heen.’’

Wil je graag persoonlijk in contact komen met Janco van Aquabrain?
06 576 163 44
janco@aquabrain.nl
www.aquabrain.nl