Oud-topsporter Esther Akihary heeft een palmares waar menigeen jaloers op is. Ze was reserveloopster bij de Nederlandse estafetteploeg op de Olympische Spelen in Londen van 2012 en sleepte op nationaal en internationaal niveau diverse titels en medailles in de wacht. Na het beëindigen van haar loopbaan stortte ze zich fulltime op haar werk als vitaliteits- en leefstijlcoach en personal trainer, waar ze al in 2013 mee startte. Sinds kort doet zij dit vanuit haar kantoor in de Businessdome.

Mens in beweging

Esther behaalde in 2011 haar master bestuursrecht bij Utrecht University met een scriptie die gericht was op milieu en duurzaamheid. “Ik heb een passie voor duurzaamheid en menselijk leven”, zegt ze. “Daarom ben ik in 2013 begonnen als zelfstandige vitaliteitscoach. Ik wilde namelijk meer doen met mijn passie. Als coach en personal trainer breng ik zo mensen in beweging.”

Esther werkt inmiddels voor verschillende bedrijven. “Bij Sweco Eindhoven verzorg ik trainingen om het personeel in beweging te krijgen”, legt ze uit. “Doordat iedereen nog steeds vanuit huis werkt zijn we gaan kijken naar een andere manier om de werknemers vitaal te houden. Inmiddels worden de mindfulness lessen iedere dinsdagochtend op landelijk niveau aangeboden bij Sweco aan zo’n 1600 werknemers. Naast online mindfulness organiseer ik nu ook online hardloopcursussen.” Een van haar andere opdrachtgevers is Red Bull, waar Esther werkzaam is als externe product expert. Daar komen kennis over het product, een vitale levensstijl en inzichten uit de sportwereld perfect samen. Daarnaast blijft ze als bestuurslid van de Atletiekunie betrokken bij de topsport.

Samen met ondernemers

De van oorsprong Veenendaalse woont nu samen met haar man Peter en hun zoontje Sebastiaan in Duizel. Door toeval kwam ze in de Businessdome van het naburige Eersel terecht. “Ik heb zwangerschapspilates gevolgd bij Diani van Premium Pilates Place”, gaat ze verder. “Tot voor kort werkte ik altijd vanuit thuis, maar voor mij was een ruimte voor mezelf de enige logische stap om te groeien. Toen dacht ik weer aan de Businessdome, en dat was uiteindelijk zo beklonken.”

“Het voelde meteen goed”, gaat ze verder over haar nieuwe werkplek. “Ik vind het prettig om te werken in een bedrijfsverzamelgebouw. Ik ken hier nog niet veel mensen, dus ik vind het contact met andere ondernemers erg waardevol.”

Focus op mindfulness

In haar nieuwe kantoor wil Esther zich gaan focussen op vitaliteit en met name mindfulness. “Tijdens de coronaperiode is vitaliteit ineens heel belangrijk geworden; mensen zitten meer thuis en zijn geneigd veel meer tijd door te brengen achter een scherm dan dat zij op kantoor deden”, legt Esther uit.

“Mindfulness is een goede manier om daarmee om te gaan: je zoekt de verbinding met jezelf. Je leert, door middel van gerichte aandachtsoefeningen, aanwezig zijn bij alles wat zich in het huidige moment aandient; even geen ‘doen’, maar ‘zijn’. Even niet bezig zijn met wat geweest is, of wat nog gaat komen, maar met het nu. Mindfulness leert je naar je dagelijkse patronen en automatismen kijken en biedt handvatten die je in je dagelijks leven toe kunt passen als ingesleten gewoontepatronen de kop op dreigen te steken.”